2023. novemberi klubnap – Ikebana – TELTHÁZ

| Kategória: Egyéb

TELTHÁZ!
Az eseményre megteltek a helyek! Sajnos nem tudunk több regisztrációt fogadni!

Novemberi klubnapunk címe:
Ikebana – Sogetsu ikebana előadás és bemutató

Előadó: Várhelyi Judit
Időpont: 2023. 11. 17., péntek 16:30-18:00
Helyszín: Néprajzi Múzeum: 1146, Bp. Dózsa Gy. út 35. A -2 szinten található MÉTA terem.

A program ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött.
Itt tudnak regisztrálni: Link

Az esemény leírása:

A novemberi klubnapunk az Ikebanáról fog szólni!

Várhelyi Judit fog előadást tartani nekünk az ikebanáról, azon belül pedig a Sogetsu ikebanáról, emellett a résztvevők élőben megcsodálhatnak már elkészült alkotásokat, sőt, egynek az elkészítését is végig kísérhetik!

Az előadóról:
Várhelyi Judit építész, egyetemi oktató és ikebana művész több, mint két évtizedet élt Tokióban. Takagi Suisen Sogetsu ikebana mesteroktató mellett tanulta a japán virágművészetet és nyerte el a „virágnevét”, amely a Suisho (水晶), kristály. Számos egyéni és csoportos kiállításon vett részt, bemutatókat, tanfolyamokat is tart. Az ikebana révén került szorosabb kapcsolatba a japán kultúrával.

Az ikebanáról:
Az ikebana az ősi japán shinto valláshoz és a buddhizmushoz köthető, ugyanis az első virágkompozíciók a buddhizmushoz kapcsolódnak.
Az ikebana művészetében szigorú kompozíciós szabályok vannak, ahol a szimbólumok értelmezése egy titkos tanítás részeként szállt mesterről tanítványra. Erre utal az ikebana másik megnevezése a kado, vagyis a virágok útja

Az ikebana egy olyan meditatív cselekvés, amely segít meglátni a világ egységét valamint megélni a természet és az ember szimbiózisát.

Nem az örökkévalóságnak, hanem a helynek és a pillanatnak készülő alkotás.

Bővebben a Sogetsu ikebanáról:
Az 1920-as években, részben európai avantgárd hatásra alakult ki. Szabadabb és  kreatívabb formája az ikebanának a korábbi erős szabályok után, így  egyéni önkifejezést tesz lehetővé az elkészítője számára.
A Sogetsu ikebana iskolát Teshigahara Sofu hozta létre, aki  szobrász, festő és  kalligráfus volt. Különböző szervetlen anyagok felhasználásával hozta közelebb egymáshoz az ikebanát és a képzőművészetet. A Sogetsu ikebana nem csak Japánban, hanem az ország határain kívül is elterjedt, így bárki gyakorolhatta és gyakorolhatja ezt a gyönyörű művészetet. 

Minden klubtagot és érdeklődőt sok szeretettel várunk!