Tisztújítás a Magyar-Japán Baráti Társaságban

| Kategória: Egyéb

Fordulóponthoz érkezett hazánk legnagyobb, japán kultúrát népszerűsítő Egyesülete, hiszen hosszú idő után új elnök vette át a vezetést Dr. Vihar Judittól.

A 2023. május 19-én lezajlott éves közgyűlésen megtörtént a tisztújítás, Takács Józsefet választották meg új elnöknek, Besztercey Gyulát főtitkárnak, Rezsabek Angélát pedig az Ellenőrző bizottság új elnökének. Továbbá az Ellenőrző bizottság munkáját új tagként, Nagy Elek fogja támogatni. Menyhárt István maradt a gazdasági titkár, Horváth Ferenc pedig az Ellenőrző bizottság tagja.

Dr. Vihar Judit 22 éven át vezette a Magyar-Japán Baráti Társaságot, áldozatos és odaadó munkájával felbecsülhetetlen értéket teremtett. Búcsúztatásán az új elnöktől egy alapkövet vehetett át ajándékként. Ez szimbolizálja azt a törekvést, hogy a Társaság szeretné megvalósítani a leköszönő elnökasszony nagy álmát, egy Haiku múzeum létrehozását. Ehhez az első támogató 1 000 000 forintos pénzügyi felajánlása már meg is érkezett, reméljük, hogy a jövőben még többen fognak hozzájárulni a projekt megvalósításához.

(Czifra Adrienn)

Bízunk benne, hogy a Haiku múzeum alapkövén szereplő versnek megfelelően a múzeum létrejön, és ezzel Dr. Vihar Judit álma is teljesülni fog.

Az új tisztségviselők rövid bemutatása:

Takács József, az MJBT új elnöke a Furukawa Electric vállalatcsoportján belül volt több vállalatánál vezetői pozícióban itthon és Németországban, a Furukawa elnökhelyettesi pozíciójában pedig a globális stratégia kialakításában vett részt. A szoros üzleti kapcsolat időszakában rendszeresen utazott Japánba üzleti- és magáncéllal egyaránt. A japán üzleti kultúrán túlmenően sok lehetősége volt a japán élet és kultúra megismerésére. A megszerzett tudását és kapcsolatait mostantól az MJBT tevékenységének támogatására szeretné fordítani.

Besztercey Gyula főtitkár 1992 óta dolgozik a Furukawa Electric Technológiai Intézetben (FETI), ahol 2000-től az igazgatói pozíciót is betölti. Ez a cég a japán Furukawa Electric nagyvállalat európai kutató-fejlesztő műhelye. 2023 áprilisától kinevezték a Furukawa japán központjának helyettes műszaki igazgatójának. Feladatai közé tartozik a magyar-japán kooperáció, és a japán vállalat globális kutatás-fejlesztési együttműködésének fejlesztése. Munkája során közel került a japán kultúrához, emberekhez. Tapasztalatait és kapcsolatait a jövőben szeretné a magyar-japán kulturális kapcsolatok fejlesztésének szolgálatába állítani.

Rezsabek Angéla 1993-ban a Pénzügyi és Számviteli Főiskolán, 1998-ban a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen szerzett diplomát, majd 2000-ben könyvvizsgálói oklevelet. A regisztrált mérlegképes könyvelők kötelező továbbképzései az általa elkészített, Pénzügyminisztérium által engedélyezett tematikák keretében zajlanak, így a gazdasági szakemberek az ország minden részéről hasznosítják a törvényi levezetéseket az online továbbképzésein keresztül. 2007 óta önállóan aláíró könyvvizsgálóként végzi tevékenységét saját vállalkozásának ügyvezetőjeként. Évekkel ezelőtt került kapcsolatba a japán emberekkel és a japán kultúrával, ezért szeretne a Magyar-Japán Baráti Társaság Egyesületben személyesen közreműködni és szakmai tudásával segíteni.

Nagy Elek a Magyar-Japán Baráti Társaság váci csoportjának, a Kadode-nak az elnöke, az Orient Projekt Magyar-Ázsiai Kapcsolattörténeti Platform alapítója és vezetője. Az 1998 és 2021 között működő Agra Kulturális Utazási Társaság alapító tulajdonosa volt. Több, mint 40 egzotikus országba, így Japánba is szervezett csoportos utakat. A hosszú idő alatt kapcsolatba került a hazai, orientalisztikával foglalkozó kutatókkal, egyetemi szakemberekkel, építészekkel, muzeológusokkal. Az MJBT váci csoportja 2020. szeptemberében alakult meg a vezetésével.

Dr. Vihar Judit és az új elnök, Takács József