Teltházzal zajlott le a 16. Tavaszi Hangok koncert

| Kategória: Egyéb

Május 17-én került megrendezésre immár 16. alkalommal a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen tanuló japán és magyar hallgatók kamaraestje. A látogatók tizenhárom tehetséges ifjú művész kiváló játékában gyönyörködhettek a kétrészes, több, mint két óra hosszú koncert alatt. A kamaraesetet az eddigi évekhez hasonlóan óriási érdeklődés övezte, a jegyek alig több, mint egy hét alatt elfogytak!

A rangos esemény szervezői a Magyar-Japán Baráti Társaság, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és Magyarországi Japán Nagykövetség voltak. A Magyar-Japán Baráti Társaság idén először vett részt a szervezésben, a korábbi években ugyanis a Sűdy és Társa Kft. látta el ezt a szerepet. Ezt a korszakváltást egy minimális arculatváltás is kísérte, amely például a meghívó és a koncertjegy megjelenésében is tetten érthető volt. Az eddigi évek hagyományaihoz hűen a Solti György terem dekorációját mindössze két ikebana kompozíció biztosította – így vittek egy kis japános hangulatot a gyönyörű, nyugatias enteriőrbe.

A Zeneakadémia részéről természetesen komoly szakmai támogatást kapott a rendezvény, elsősorban a művészeti vezető, Onczay Csaba csellóművész személyében. Sok más kiváló tanár is hozzájárult azonban a koncert sikeréhez: Falvai Sándor, Dráfi Kálmán, Baranyai László, Keveházi Gyöngyi, Falvai Katalin, Báll Dávid, Szabadi Vilmos, Meláth Andrea és Szatmári Zsolt.

Az esemény remek alkalmat kínált a magyar-japán kapcsolatok további elmélyítésére, hiszen mindkét országban nagy hagyománya van a komolyzenének. Mi sem bizonyítja jobban a japán üzleti élet kultúra iránti elköteleződését, mint hogy három nagy japán vállalat is támogatta a koncert megvalósulását: a Toyota Central Europe Kft., az IBIDEN Hungary Kft. és a Magyar Suzuki Zrt.

A koncertet Sato Kuni, Japán magyarországi rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, Dr. Vihar Judit, a Magyar-Japán Baráti Társaság elnöke és Fekete Gyula, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tudományos és nemzetközi rektorhelyettese nyitotta meg. A rövid beszédek után pedig elkezdődhetett a koncert, mely során a hallgatók Mozart, Honegger, Popper, Sosztakovics, Chopin, Franck és Sztravinszkij műveiből adtak elő és elhangzott három japán műdal is. Minden fellépő magas szintű felkészültségről tett tanúbizonyságot, a darabokat a közönség részéről vastaps fogadta.

A Tavaszi Hangok koncert minden évben óriási siker, nem volt ez másképp idén sem. Szerencsére a szervezők elkötelezettek a hagyomány életben tartása mellett, így már az is biztos, hogy jövőre is felcsendülnek a Tavaszi Hangok – méghozzá 2019. március 25-én, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Solti György termében. Már most érdemes beírni a naptárunkba!

Fotók: Hartai András