ÖRÖMUTAZÁS A JAPÁN UDVARHÖLGYEK, ARISZTOKRATÁK IRODALMI VILÁGÁBA – márciusi klubnap ajánló

| Kategória: Egyéb

Szeretnénk már most figyelmükbe ajnlani a márciusi klubnapunkat, ugyanis rendkívül érdekes programokat fog tartalmazni!

Ezt az eseményt kivételesen, nem a megszokott pénteki időpontban, hanem 2023. március 11-én szombaton 15:00 órától 17:30-ig, a Szépművészeti Múzeum I. emeleti Schickedanz termében tartjuk meg.

Az előadások és a kártyajátékok a most könyvalakban megjelent jeles japán költészeti remekművekhez kapcsolódnak.

1. Éles elme, ékes szavak11. századi japán költőnők rögtönzött versei
Előadó: Fittler Áron professzor, Vaszeda Egyetem
A 11. századi Japán császári udvarában igen sok művelt hölgy szolgált az uralkodói család nőtagjai mellett. Az udvarhölgyek feladatköre és a korabeli társadalmi szokások megkövetelték, hogy akár néhány perc alatt megkomponáljanak egy 31 szótagos költeményt, azaz vakát. Ezen az előadáson két udvarhölgy, Kosikibu no Naisi és Szugavara no Takaszue lánya egy-egy ilyen rögtönzött költeményét ismerhetjük meg, egyúttal betekintést nyerhetünk a korabeli udvari mindennapokba.

2. Legendák Ono no Takamuráról
Előadó: Károlyi Orsolya, Dósisa Női Egyetem
A japán irodalomtörténet sok költőjét övezik különböző legendák, közülük is kiemelkedik azonban Ono no Takamura. Az előadáson megismerkedünk ezekkel a legendákkal, és arra is fény derül, hogy a hagyomány szerint miként közlekedett költőnk a főváros és a túlvilág között.

3. Örömutazás, bevezetés a haikuk és a tankák világába
Előadó: Vihar Judit, MJBT elnök
A most megjelent Örömutazás 2. című kötetet szeretné az előadó bemutatni, amely magyar nyelven a japán költészet gazdag kincsesházának legkiemelkedőbb alkotásait tartalmazza, a japán líra kezdeteitől napjainkig. Különös figyelmet fordít az előadó a legnagyobb haikuköltő, Macuo Basó haikuira és Joszano Akiko költőnő tankáira.

4. A Karuta klub karuta bemutatója Mucsi Eszter vezetésével


Fittler Áron és Károly Orsolya március 4-én Debrecenben is megtartják előadásukat.

Sok szeretettel várunk minden kedves érdeklődöt!