Okinawa Mi Amor – Szerelmem Okinawa (Dr. Korsós Zoltán fotókiállítása a Magyar Természettudományi Múzeumban) 

| Kategória: Egyéb

Dr. Korsós Zoltán, a Magyar Természettudományi Múzeum zoológusa, jelenlegi főigazgatója az okinawai Riukiu Egyetem meghívására 2009-2012 között három évet töltött a csodálatos szubtrópusi szigetvilágban, Japán déli részén. Ötvenhárom szigeten járt a 60 lakottból, ahol a talajlakó ízeltlábúak biológiáját tanulmányozta. A történelemre, a helyi viszonyokra, az emberi kapcsolatokra nyitott szemmel és folytonos kíváncsiságtól hajtva járta a szigeteket. Egyedülálló élményeit tárja „Okinawa Mi Amor – Szerelmem Okinawa” című, tavaly megjelent könyvében az olvasó elé, összesen 116 blogbejegyzéshez hasonlító fejezet formájában. A hiánypótló könyvvel a „karosszékben ülő turistát” vagy akár a valódi látogatásra vállalkozó utazót igyekszik megismertetni a helyi emberekkel, az elszigetelt, különleges kultúrákkal és az egzotikus, ritka élővilággal. A kintlét alatt készült 50 ezer fotóból félszázat kiválasztva készült a Riukiu-szigetvilág szűk keresztmetszetét adó kiállítás, amelyet augusztus 24 és november 4 között lehet megtekinteni a múzeum Kupolacsarnokában.

A Riukiu-szigetvilág a 120 milliós Japán legdélibb, 47-ik tartományát, Okinawát alkotja. A mintegy 140 kisebb-nagyobb szigetből álló terület gyöngyfüzérszerűen köti össze Kyushu nagy szigetét Tajvannal. Négyszázötven éven át különálló királyság volt, lakosai inkább a csendes-óceáni népekre hasonlítanak, más a zene, a tánc, a természethez való viszony, s az emberek jókedvűek, derűsek, lazák, kicsit lusták; ahogy „Főjapánban” mondják: „ott még a buszok is késnek…”

Az „Okinawa mi amor” (Okinawa szerelmem) egy dal címe, amelyet az Okinawán nagy sikerű Diamantes együttes énekel. Talán meglepő, hogy spanyolul van. Ez az együttes, illetve frontembere, Alberto Shiroma perui származású, 1986-ban érkezett Japánba, Okinawára, ahonnan még nagyszülei vándoroltak ki a 2. világháború idején Peruba. A kezdeti nehézségek után 1991-ben megalapította a Diamantes együttest, amely latin zenét játszik, sodró lendülettel, okinawai hagyományokkal egyesítve. Egyik gyönyörű számuk az „Okinawa Mi Amor”, amely kifejezi mindazt azt a bonyolult érzésvilágot, amelyet az okinawaiak éreznek földjük iránt, akár helyben élték túl a nehéz történelmet, akár úgy, hogy elmenekültek, majd visszajöttek.

A kiállítás augusztus 24. és november 4. között tekinthető meg, kedd kivételével naponta 10-től 18 óráig.
Belépődíjak:
Felnőtt: 600 Ft
6-26 év között: 300 Ft
72 év fölött: 300 Ft
A kiállítás bármely egyéb múzeumi belépőjeggyel (kivéve a Dinokert belépőt) is megtekinthető.

Weblap

Kapcsolattartó:
Árva Anita, PR menedzser
arva.anita@nhmus.hu
+36-1-267-7100/221