Japán hangjai – kjógen és zene –

| Kategória: Egyéb

Időpont: 2017. május 17. (szerda), 19:30~
Helyszín: Budapest Music Center (1093 Budapest, Mátyás utca 8.)
KJÓGEN előadók: OGASZAVARA Tadasi, OGASZAVARA Hiroaki
Vendégművészek: OLÁH Vilmos, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának koncertmestere
IZAKI Maszahiro, Szolnok Város zenei főigazgatója
MUKEDA Narihito (zongora), SIRAI Aja (cselló), NAKADZSO Szeiicsi (cselló), KAVAMOTO Arasi (zongora)

A rendezvény modern japán zeneszerzők művei mellett bemutatja az UNESCO Kulturális Világörökségeként számon tartott hagyományos, japán komikus előadóművészeti ágat, a kjógen-t. A közönség részese lesz Japán különböző hangjainak.
A belépés ingyenes, de előzetes regisztráció szükséges minden résztvevő számára. A Magyar-Japán Baráti Társaság Tagjai számára külön jegyeket tartunk fenn: a jvihar@gmail.com e-mail címen tudnak regisztrálni május 10. éjfélig! 

kyogen1

OGASZAVARA Tadasi
Az Izumi Kjógen Iskola nó-mestere, a Japán Nó Színházi Előadók Szövetségének tagja, hivatalosan is Japán kulturális örökségének fontos élő példája. Mesterségét Nomura Man (a Man-Kjógen Művészek Szövetségének elnöke), VIII. Nomura Manzo és IX. Nomura Manzo tanítványaként sajátította el, majd 1986-ban megkezdte színpadi pályafutását. Az utóbbi évtizedekben megismertette a közönséget a kjógennel Franciaországban, az Egyesült Államokban és Olaszországban – mindenhol nagy sikert aratva.

IZAKI Maszahiro
Japán karmester, 1960-ban született Fukuokában. Vezényelni a Fukuoka Tanárképző Egyetemen, a Bécsi Zeneakadémián és a Tokiói Művészeti Egyetem mesterkurzusán tanult. 1995-ben első helyezést ért el a Magyar Televízió VIII. Nemzetközi Karmesterversenyén. Fellépett a Magyar Állami Operaházban és a Budapesti Operett Színházban, hazájában pedig olyan híres zenekarokkal dolgozott együtt mint a Japán Filharmonikusok Szimfonikus Zenekara, az Új Japán Filharmonikus Zenekar vagy a Tokiói Filharmonikus Zenekar. 2007 óta Szolnok Város zenei főigazgatója, valamint a Szolnoki Szimfonikus Zenekar vezető karmestere.

OLÁH Vilmos
Három alkalommal, 1986-ban, 1989-ben és 1992-ben első helyezettje az Országos Koncz János
Hegedűversenynek. 1995-ben a rangos Grand Luc Adolph Nemzetközi Hegedűverseny győztese
Luxemburgban. Azóta a Camerata Transsylvanica Kamarazenekar vezetője és az együttes koncertjeinek szólóhegedűseként nemzetközi hírnévre tett szert. 2005 és 2010 között a híres Auer String Quartet első hegedűse. Számos külföldi filharmonikus zenekarral turnézott mint vendég koncertmester, és a világ számos országában lépett fel szólistaként. Jelenleg a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának koncertmestere.

Program
1. rész
▪ Majuzumi Tosiro: “Bunraku”
Sirai Aja (cselló)
▪ Mijagi Micsio: “Sea of Spring” (Tavaszi tenger)
Oláh Vilmos (hegedű) , Mukeda Narihito (zongora)
▪ Dohnányi: Ruralia Hungarica No,2 Op.32/c
Oláh Vilmos (hegedű) , Mukeda Narihito (zongora)
▪ Kjógen
Előadják: Ogaszavara Tadasi, Ogaszavara Hiroaki
2. rész
▪ Kodály Zoltán: Csellószonáta
Nakadzso Szeiicsi (cselló), Kavamoto Arasi (zongora)
▪ Szendzsu Akira: „SHUKUMEI” (Sors) c. zongoraverseny
Mukeda Narihito (zongora), Izaki Maszahiro (karmester), Danube-Sakura Zenekar