Helyben nevezős haikuverseny eredményei 2014. április 12.

| Kategória: Egyéb

2014.  április 12. délután 15:00, téma: szerelem

I. Helyezett:

PAPP MÁRIÓ

Vágyaktól fűtött

Holdfényes éjszaka volt;

A teszt pozitív.

II. Helyezett:

KERT KÁROLY GYÖRGY

Hittem: szerelem

de csak szó volt, ölelés

meg űzött magány

 

III. Helyezett:

KABA ARIEL

Hófehér hattyú

vizet fodroz tollával

-szívem tavában

 

TARDOS KÁROLY

Szerelem: sok fény.

Rejtett úton érkezem,

összesimulunk.

1 thoughts on “Helyben nevezős haikuverseny eredményei 2014. április 12.

 1. Blossom

  Tisztelt kiírók!

  Bár a haiku is – mint minden más irodalmi műfaj – folyamatosan változik, átértékelődik, számos új iskolája tűnik fel, egyik lényeges eleme korunkban is változatlan marad: a jelenben játszódik, nem pedig a múltban, vagyis nem elbeszélő műfaj, hanem a pillanatot ragadja meg és nagyítja fel. Továbbá letisztultságra törekszik és nagy ívben kerüli az absztrakciót, a megszemélyesítést, a barokkos zsúfoltságot, illetve a közhelyes képeket és kifejezéseket – az eredetiség itt is fontos! Többnyire két (és nem egy vagy három) képpel dolgozik, ezeket állítja szembe, nyelvezete pedig minimalista. Az alkotói jelenlét sosem lehet tolakodó, az ember a természet harmonikus részeként tűnik fel a versekben. Ha ezek az elemek nincsenek jelen, épp a haiku lényege vész el, nem is haikuról, hanem három soros, haikuszerkezettel megírt líráról beszélünk – a legtöbb fenti alkotás ebbe a kategóriába sorolható.
  Ajánlott olvasmányként érdemes megemlíteni az igen nívós „The Heron’s Nest”, „Modern Haiku”, „Frogpond”, illetve „Presence” című kiadványokat, lapozgatásuk segítséget nyújthat abban, hogy a magyar nyelvű haiku is megtalálja végre hangját.

  Tisztelettel,
  Blossom
  P.S.: Megértem, hogy az általam megfogalmazott vélemény nem mindig kedves azok számára, akik felé – ha még oly kulturáltan teszem is azt – kritikát fogalmazok meg, azonban úgy gondolom, a moderációnak is vannak határai, mindenkit megillet, hogy bizonyos keretek között szabadon elmondhassa a véleményét. Ebben az esetben az általam közölt gondolatok még csak nem is annyira egyediek: a haikunak – legyen tradicionális vagy modern – vannak bizonyos szabályai, amelyeket követni illik, ezeket nem én találtam ki, csak felhívom rájuk a figyelmet. Örülnék, ha Magyarországon több olyan fórum létezne ma, ahol lehetőség van haiku írásra, publikálásra, eszmecserére, a kortárs haikuirodalom nyomonkövetésére, illetve ha a magyar haiku művelői körében a valóságnak megfelelő kép alakulna ki erről a műfajról és megismerkednének a hazánkban kialakult kanonizált ideáltól eltérő hagyományokkal is.

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.