Figurakészítés bemutató Natsusaka Shinichiroval

| Kategória: Egyéb

2018. április 8. 14:00-15:30
Az V. Magyar Haikunapon
Figyelem! Az előadás helyszíne a Nemzetek Háza (1062 Budapest, Bajza utca 54.), de jegyet csak Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeumban (1062 Budapest, Andrássy út 103.) lehet váltani!

A japán pop-kultúra egyik meghatározó szegmense a figurák világa, melynek futószalagon előállított produktumait jól ismerik a műfaj kedvelői. A figurakészítés azonban jóval több is lehet, mint műanyag bábuk sorozatgyártása. Egyre többen készítenek otthon ”hobbiművészként” figurákat, s vannak alkotók, akik művészi értékkel is igyekeznek felruházni kézzel készített műveiket.

Picture2

Ezen művészi érték különböző aspektusairól –úgymint a készítési technika, kifejező erő, az alkotói tudatossága– tudhatunk meg többet Natsusaka Shinichiro figurakészítőtől. A mester előadásában beszélni fog saját gyermekkori élményeiről az anime-manga-figura szubkultúra világából, miközben a nézők szeme előtt a figurakészítés egy fázisát is demonstrálja.

Natsusaka2
Natsusaka a tokiói Tama Művészeti Egyetem festő szakán végzett, olajfestés szakirányon, 2000 óta pedig Franciaországban él. Saját alkotásait Kambanart sorozat néven készíti, emellett figuragyártó vállalatok számára készít öntőformákat. Szakmabeli elismertségét és népszerűségét többek között olyan animációk figuráihoz készített öntőformáknak köszönheti, mint a Vadon hercegnője (Mononoke hime), a Karácsonyi lidércnyomás vagy a Jojo no kimyou na bouken. 2004-ben a kiállított figurájával elnyerte a Japán Kulturális Hivatal által rendezett Média Művészeti Fesztivál Manga Szekciójának kiváló díját.

Picture3