A Magyar-Japán Baráti Társaság elhozta Japánt a Néprajzi Múzeumba

| Kategória: Egyéb

Két teljes napon át tartó rendezvénysorozaton ismerkedhetett meg a nagyközönség a japán kultúra legjelentősebb művészeti ágaival. Előadások, interaktív tevékenységek, színpadi bemutatók, mozifilmek vetítése és színes zenei koncertek tették lehetővé, hogy minden korosztály megtalálhassa a számára érdekes programot.

Óriási sikerrel zárult a Japán napok programsorozat a Néprajzi Múzeumban.
A Magyar-Japán Baráti Társaság legnagyobb szabású rendezvénye idén 15. alkalommal került megrendezésre új helyszínen, a rendkívül impozáns Néprajzi Múzeumban. Az épületen belül több helyen egyidőben zajlottak a színpadi bemutatók, előadások, filmvetítések és az interaktív workshopok.

Szombaton a megnyitó ünnepség keretében Dr. Kemecsi Lajos a Néprajzi Múzeum főigazgatója, Őexcellenciája Ohtaka Masato Japán magyarországi rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester helyettes, illetve Dr. Vihar Judit az MJBT örökös és tiszteletbeli elnöke mondott beszédet.

Ezután este 20:00 óráig követték egymást a színpadi produkciók mindkét napon. Volt kimonó és jukata bemutató, teaszertartás, szumi-e tusfestészeti előadás és több zenei koncert is. Fellépett többek között a Szakura együttes, Kenéz László sakuhacsi művész és a Keiko band is.

Párhuzamosan zajlottak a népszerű, tudományos előadások az alagsorban a japán filmekről, a kabuki színházról, japán régészetről, Jamagata prefektúra látnivalóiról, de a japán munkahelyi stílusról is tudhattunk meg érdekességeket.

Vasárnap koto hangszeres bemutató, ikebana virágrendezés, tradicionális táncelőadás, japán kard, furosiki és bonszai bemutató, illetve sakuhacsi és taiko dobkoncert szórakoztatta a vendégeket. A japán tradíciókról, a családról, kultúráról, nyelvészetről is szóltak igen népszerű előadások.

A moziteremben japán filmeket vetítettek, illetve a workshopokon mizuhiki hajdíszeket lehetett készíteni, volt karuta-és haiku verseny, mesesarok, anime rajzolás, origami készítés, kalligráfia és jukata öltöztetés is.

A program kiegészítésképpen lehetőség volt japános ajándéktárgyakat, könyveket, alkoholos italokat vásárolni, illetve japán teákat, szusit és szakét kóstolni.

A látogatók nagyon élvezték a színes és rendkívül igényes programokat. Reméljük, hogy jövőre is folytatódik a hagyomány, és újra lesz lehetőség elmerülni a japán kultúrában az MJBT által szervezett Japán napok keretében.


Dr. Vihar Judit és Takaku Keijiro

Takaku Keijiro, aki hosszú évtizedeken át  dobolt a Kiyo-kito taiko dobegyüttesben, emellett samiszenen, sakuhacsin és tekerőlanton is játszott, családi okok miatt végleg visszaköltözik Japánba. A  Magyar-Japán Baráti Társaság oklevéllel köszönte meg azt a sok örömet, amelyet nekünk játékával nyújtott. Ezzel a fotóval  búcsúzik Vihar Judit örökös tiszteletbeli elnöktől, akivel sok közös, sikeres munka köti össze.