2022. 09.01-04. között Távol-keleti Komolyzenei Fesztivál a Magyar Zene Házában

| Kategória: Egyéb

Tisztelt MJBT-tagok!

Örömmel jelentjük, hogy 2022. szeptember 1. és 4. között, a Magyar Zene Házában megrendezésre kerül a Távol-keleti Komolyzenei Fesztivál. 

Nyitókoncert: kortárs és kultikus mesterek

Vigyázó szemeiket vessék Távol-Keletre – hangzik a sokak által osztott vélemény, miszerint a klasszikus zene jövőjét nem egyedül Európában és az Egyesült Államokban, de Ázsiában érdemes keresni. Nem csupán az évről évre felfedezett fiatal virtuóz muzsikusok jelzik kelet felemelkedését, hanem az a fúzió is, amely a két világtáj egyesítésével sajátos színeket és formákat hoz létre. A Farkas Gábor által életre hívott I. Távol-Keleti Komolyzenei Fesztivál Japán gazdag zenei kultúráját mutatja be. A Távol-keleti Komolyzenei Fesztivál nyitóhangversenyén klasszikus európai és kortárs japán zeneszerzők művei csendülnek fel egymás után.

Először az egyik legtehetségesebb fiatal komponista, Miho Hazama (*1986) Chimera című darabját halljuk, amelyet egy kritikus Escher önmagába visszatérő lépcsőihez és folyosóihoz hasonlított, majd egy Brácsaversenyt Toshio Hosokawa (*1955) műhelyéből, aki hazájának legelismertebb zeneszerzőjeként Münchenben, Luzernben, Velencében és Varsóban is sikert aratott. A versenymű szólistája az iskoláit Sanghajban, Philadelphiában és New Yorkban végző fiatal vonósművész, Luosha Fang. Mivel Japánban évtizedek óta kultikus tisztelet övezi Mozart zenéjét, a világháborút követő újjáépítés éveiben pedig Beethoven népszerűsége hágott annál is magasabbra, illő, hogy a bécsi klasszikusok is szerepeljenek a műsorban. Mozart A-dúr hegedűversenyét (K. 219) Akiko Suwanai szólójával halljuk, aki 1990-ben, tizennyolc évesen a Nemzetközi Csajkovszkij Verseny legfiatalabb győztese volt. Ezután hangnemet nem, csak hangszert cserélünk: az A-dúr zongoraverseny (K. 488) szólistája Farkas Gábor lesz, majd ketten Várdai István csellóművésszel kiegészülve a zenetörténet kakukktojás-versenyművét, Beethoven Hármasversenyét szólaltatják meg. Az esten a Liszt Ferenc Kamarazenekar muzsikál.

Műsor:
Miho Hazama: Chimera for strings

Toshio Hosokawa: Voyage VI, for Viola and Strings – brácsaverseny
Szólista: Luosha Fang (brácsa)

Mozart: A-dúr hegedűverseny, No. 5, K 219
Szólista: Akiko Suwanai (hegedű)

szünet

Mozart: A-dúr zongoraverseny, K 488
Szólista: Farkas Gábor (zongora)

Beethoven: C-dúr hármasverseny zongorára, hegedűre és csellóra, Op. 56.
Közreműködik: Akiko Suwanai (hegedű), Farkas Gábor (zongora), Várdai István (cselló)

A koncerten közreműködik a Liszt Ferenc Kamarazenekar.

Jegyek 3500 Ft-os árban online is kaphatók: itt