JAPÁN NAP a Flesch Központban Mosonmagyaróváron

| Kategória: Egyéb

Időpont:május 4. péntek
A délután fél 2-től egészen este kilencig tartó eseményen az érdeklődők ismerkedhetnek a szigetország kultúrájával, zenei örökségével, gasztronómiájával, öltözködési szokásaival.
Az esemény Facebook oldala
Az esemény szórólapja

PLAKÁT Japán nap

PROGRAM:
AULA
13.30-14 óráig a Japán nap, a kimonó- és japán babakiállítás megnyitója.
A kiállításra előzetesen egyeztetett időpontban tárlatvezetéssel is várunk csoportokat.
Nyitva tartás: hétfőtől péntekig naponta 10-12-ig és 14-18 óráig, szombaton 14-18 óráig.
14-14.15 óráig tradicionális japán legyezőtánc bemutató.
14- 20 óráig Sushi bár, japán italkóstoló és vásár.
Itt lesz a budapesti Bambuszliget Étterem, jóvoltukból megízlelhetik a japán ételeket, és Vörös Attila, az Intercooperation Zrt. kereskedelmi igazgatója segítségével a menühöz illeszkedő japán italokat is kóstolhatnak a vendégek, amelyekről rövid előadást is hallhatnak.
14.20 – 15 óráig jukata divatbemutató– előadással egybekötött bemutató, amelyet követően a jukatákat fel lehet próbálni, és fotózás is lesz.
„A divatbemutató során megismerjük a különleges japán öltözködés titkait, hogyan és mit viselnek a japán lányok és asszonyok. Megtudhatjuk, hogy a japán öltözködés is évszakhoz kötött, akár a magyar. Még arról is értesülhetünk, hogyan lehet megállapítani az öltözék alapján, hogy körülbelül hány éves az illető hölgy és van-e neki gyereke. Megismerhetjük a japán öltözködés múltját és hogyan változott ez az évszázadok folyamán. Ma hogyan öltözködnek a japánok? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kapunk választ, miközben a csinos hölgyeket megcsodálhatjuk japán öltözékben.”
15-15.30 kimonó bemutatót tart Schmitt Csilla a Magyar Japán Baráti Társaság szombathelyi tagozatának vezetője).
16- 19 óráig japán frizura készítés- bemutató
GALÉRIÁK:
14-20 óráig japán ajándéktárgyak, és könyvek vására
14-18 óráig tradicionális japán játékok gyerekeknek, és illatjáték felnőtteknek
14-18 óráig kézműves foglalkozás: japán ajándéktárgyak készítése, origami
16.30-17 óráig tárlatvezetés- kimonó és japán babakiállítás
KLUBHELYISÉGEK:
14, 16, és 18 órakor japán italok- előadás és italkóstoló
Előzetes bejelentkezés szükséges, ami a 2500 Ft részvételi díj befizetése jegypénztárunkban április 3-tól.
15-19 óráig kalligráfia készítés
Az előzetes jelentkezést (Flesch porta) figyelembe vesszük, a továbbiakban érkezési sorrend szerint.
15.30-16.30 JAPÁN – Prof. Dr. Vihar Judit (Magyar Japán Baráti Társaság elnöke) vetítettképes előadása.
Jegypénztárunkban igényelhető ingyenes regisztrációs jegy.
16 – 16.30 IKEBANA- Hajnal Krisztina előadása (Magyar Japán Baráti Társaság főtitkára).
„Egy- egy ikebanába foglalt virág friss jelentése ismét ráébreszti a mai embert arra, hogy együtt él a földön ember, állat, növény, és az együttélésben mindig megvolt, ma is megvan, ma is megvan az új tartalma. Nálunk Japánban ez nem mai felismerés, hanem hagyomány.” Ivaki Tosiko
Előzetes jelentkezés szükséges (Flesch porta), 30 főt tudunk fogadni.
Az előadást workshop követi, ahol a részvevők (max. 12 fő) ikebanát készítenek. Előzetes bejelentkezés szükséges, ami a 2000 Ft részvételi díj befizetése jegypénztárunkban április 3-tól.
16-16.45 óráig MESESAROK- ismerkedés a japán mesékkel, folyamatos meseolvasás.
17-18 óráig SATO NORIKO előadása a japán gasztonómiáról
Jegypénztárunkban igényelhető ingyenes regisztrációs jegy.

SZÍNHÁZTEREM:
17-17.15 óráig SHINKENDO harcművészeti bemutató
Vendégünk lesz Lajos Roland kyoshi a kard és a shinkendó mestere, aki harcművészeti bemutatóra várja az érdeklődőket. és a 12 perces show után beszélgethetnek is vele az érdeklődők választott hivatásáról.
A Shinkendo egy tradícionális alapokon nyugvó modern harcművészeti rendszer. Nevének jelentése: az igazi kard útja. Obata Soke tanítása szerint: „A Shinkendo tanulása alatt terjeszd ki a baráti körödet, és az edzéseken tanuld meg tisztelni a másikat és az idősebbeket. A türelem és a folyamatosság érzete kell, hogy hasson a mindennapi életedre, nem csak akkor, amikor a dojo-ban gyakorolsz!” Japánban tenni valamit, ami „Shinken”, nagyon őszinte és komoly erőfeszítést jelent.
18 órától TEASZERTARTÁS- Rajzó – Kontor Kornélia bemutatója
„…igazi japán teaszertartás, ahol az apró csészékből felszálló forró pára a szívünknek és gondolatainknak tesz jót…”
Az előadásokra és színháztermi bemutatókra jegypénztárunkban április 3-tól igényelhető ingyenes regisztrációs jegy.

20 órától KONCERT: ATARU TAIKO Ütőegyüttes
Belépőjegy 1000 Ft, április 3-tól elővételben váltható.
A több ezer éves keleti kultúra és japán dobművészet megelevenedésének lehetnek tanúi az előadás nézői, befogadói.
A koncerten elhangzó művek betekintést engednek a szigetország lenyűgöző világába és a színpadi produkció egyfajta történelmi, kulturális keresztmetszetet ad vagy épp utazásra csábít. Olykor feszültséget kelt, míg másutt teljesen ellazít és megnyugtat, esetenként történetet mesél el vagy épp mosolyt csal az emberek arcára és bár különálló részekre, művekre tagolható az előadás, végül mégis egységes képet alkot, összeáll egy egésszé, épp úgy, mint egy emberi élet, annak örömeivel és viszontagságaival együtt.
A folyamatosan változó színpadkép is ezt erősíti, mintha más és más helyszíneken kalandozna a társulat és néző egyaránt. A látvány pedig önmagáért beszél… a hangszerek, a fellépők ruházata és a részletesen kidolgozott koreográfia lebilincselő élményt nyújt.
Magyarország és Japán 1869-ben vette fel a diplomáciai kapcsolatot. Nagykövete első ízben nő, őexcellenciája Sato Kuni asszony, Japán magyarországi rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, aki így nyilatkozott a jövő évi 150. évforduló megünneplése kapcsán: „ E mérföldkőnek tekinthető év közeledtével minden tőlem telhetőt meg fogok tenni a két ország közti együttműködésért, a kölcsönös megértésért, valamint a baráti kapcsolatok továbbfejlődéséért és megerősödéséért.” Ezért is reméljük, hogy lehetőség szerint a Japán Nagykövetségről is meglátogatják a rendezvényt.