Gendzsi regénye: a mű értékei és értékelési módjai (előadás)

| Kategória: Egyéb

A Japán Alapítvány és Társaságunk közös szervezésében!

Az egyik legismertebb japán irodalomi alkotás, a Gendzsi regénye értékeiről és az értékelés módjairól tart előadást Prof. Fukunaga Susumu, a Kobe Egyetem professzora. Köszöntőt mond Dr. Vihar Judit.

genjiemakiyadorigi2.JPG

A Gendzsi regénye i.sz. 1000 környékén született Japánban, egy irodalmár lányának tollából. A szerző rendkívüli érzékenységgel, éleslátással mutatja be a heian-kori nemesi társadalom életét. A szereplők mindennapjaiba belépve, hitelesen tárja fel a legbelsőbb emberi érzéseket, valamint az azokat mozgató társadalmi indítékokat. A történet fikció, ám egyben kortükör, mely túllép a műfaji elbeszélés, valamint az idő korlátain.

Ugyanakkor a Gendzsi regénye 17. fejezetében, mely a Képverseny (Eawase) címet viseli, a szerző a Taketori monogatari-t (egy tizedik századi japán népmese, A bambuszgyűjtő öregember meséi és Kaguja hercegnő néven is ismert) nevezi az elbeszélések atyjá-nak. Vajon mi lehet ennek az oka?

A megoldás részben a Taketori monogatari fogadtatásában rejlik, ám fontos megértsük azt is, szerzője hogyan látta és ábrázolta korának társadalmát, az embereket. Ez pedig egy igen fontos kérdést vet fel: mi a történetírás célja, feladata?

Vajon hogyan igazodik a történetírás eredetiségének, lényegiségének vizsgálata a Képverseny (Eawase) által bemutatott kulturális fellendülés mögöttes politikai kontextusához?

A Gendzsi regénye a japán irodalom remekműve, melyet összetettségének okán számtalan aspektusból is értékelhetünk.

Időpont: 2017. február 13. 18:00
Helyszín: Eötvös10, Kamaraterem (1067 Budapest, Eötvös u. 10.)

 

Az előadás japán nyelven, magyar tolmácsolással zajlik.

Az előadáson való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött! Regisztrálni a Japán Alapítvány honlapján lehet.

A rendezvény plakátja