Adománygyűjtés a 2024-es újévi japán földrengés károsultjainak megsegítésére

| Kategória: Egyéb

2024. január 1-jén délután 4 óra 10 perckor 7,6-os magnitúdójú földrengés rázta meg Japán nyugati partját, ami jelentős károkat okozott főként Isikava prefektúrában, azon belül is a Noto-félszigeten. Ezt cunami-riasztás és több száz utórengés követte, a mai napig is naponta többször mérnek közepes erejű (3-5 közötti magnitúdójú) utórengéseket.

Bár a mentőcsapatok azonnal megkezdték az emberi életek és az anyagi javak mentését, az NHK japán hírportál szerint január 11-ére csak Isikava prefektúrában már 213-ra emelkedett a halottak és minimum 567-re a sérültek száma. Még 37 embert kezelnek eltűntként, de a remény napról napra halványul, hogy megtalálják őket.

A földrengés következtében 3.100 ember rekedt a földrengés által leginkább sújtott településeken, ahol nincs áram, ivóvíz, élelmiszer, telefon- és internet-kapcsolat. A zord idő és a károsultak táborokban történő összezárása azt is eredményezte, hogy influenzajárvány, COVID-járvány ütötte fel fejét a menekültközpontokban.

Az MJBT már a 2011-es fukusimai földrengés után is szervezett egy nagy horderejű adománygyűjtő koncertet a károsultak megsegítésére, és hisszük, hogy most is érdemben tudunk segíteni a rászolulókon a hazai japánbarátok bevonásával.

A 2024-es földrengés károsultjainak támogatására most egy magyar fejlesztésű platformon, a Sharity-n indítottunk adománygyűjtő akciót.  Részletek ITT olvashatók.

A Sharity applikáció segítségével lehetőség nyílik egy innovatív digitális platformon keresztül is támogatni, akár pénzbeli – jutalékmentes – adományozással, akár egy rövid hirdetés, videó megtekintésével. Utóbbi esetben csupán az időnkkel adományozunk, mivel a hirdető, videó elhelyezője vállalja helyettünk – szintén jutalékmentesen – a pénzbeli támogatás nyújtását. A Sharity app letölthető mind IOS-n és Androidon. A hagyományos (e-mail megerősítéses) regisztráció ingyenes. https://app.sharity.hu.

Az adományokat tehát a következő formákban juttathatják el a károsultaknak:

  1. a Sharity honlapján/applikációjában történő SimplePay bankkártyás fizetéssel (https://adomany.sharity.hu/kampanyok/5059453/hu)
  2. a Sharity adománygyűjtő bankszámlaszámára történő banki átutalással (Sharity Adományszervező Alapítvány 10408155-50527068-81491017, közleményben feltünteve a “Japán” szót)
  3. a Sharity applikáción belüli videónézéssel

Azt is megköszönjük, ha csak az adománygyűjtő linket (https://adomany.sharity.hu/kampanyok/5059453/hu) továbbítják japánbarátoknak, rokonaiknak, ismerőseiknek, netán ezt a Felhívást, esetleg a facebook eseményünket (LINK) osztják tovább ismerőseik felé. Az adománygyűjtési időszak 2024február 29-ig tart: az elért támogatási összeget egy összegben átutaljuk a Japán-Magyar Baráti Társaság Ishikawa prefektúrabeli tagozatának, hogy azt helyben a közösen meghatározott karitatív célokra, illetve szükség esetén a károsultak megsegítésére, valamint a károk enyhítésére fordíthassák.

Az adománygyűjtő akciót a Magyar-Japán Gazdasági Klub és a Magyar-Japán Baráti Társaság közösen szervezi.

Dómo arigató gozaimasz!