Virágok útján – 花のあり方 – Ikebana kiállítás

| Kategória: Egyéb

Helyszín:
ELTE Füvészkert (1083 Budapest, Illés u. 25.)
Honlap: https://www.fuveszkert.org

Nyitvatartás:
október 14 szombat 10:00 – 17:00
október 15 vasárnap 10:00 – 16:00

Program október 14 szombat:
Tárlatvezetés és bemutató magyar nyelven 10:30-11:30
Tárlatvezetés és bemutató angol nyelven 14:00-15:00

A falevelek őszi színváltása, a természet utolsó, vörös és aranysárga fellángolása ősidőktől fogva vonzza a Japánokat. A ‘koyo’ szezon egyben a tavasznyitó cseresznyevirágzás, a sakura-ünnep párja.
A színes, őszi levél a harmónia, az elmélyedés és a kitartás szimbóluma, ami elengedhetetlen a közelgő télhez. A füvészkerti ginko- és juharfák őszi színváltása ihlette a ‘Virágok útján’ ikebana kiállítást.

Az ikebana hagyományos, japán virágművészet. Az európai gyakorlattól eltérően, színek és tömeg helyett ecsetvonásszerű vonalakkal és üres térrel dolgozik; szimmetria helyett dinamikus egyensúlyban tartott aszimmetria jellemzi. Színeiben visszafogott, a növényeket nagy fantáziával kezeli és általában kevés anyaggal ér el erős hatást. Egyaránt köthető az ősi japán shinto vallás természetközeliségéhez és a buddhizmushoz. 

A kiállításon bemutatkozó alkotók más-más kultúrában nevelkedtek, de összeköti őket a természet, a virágok szeretete. Mindhárman küldetésüknek érzik, hogy munkájukon keresztül minél többen megismerjék a ‘virágok útját’

Várhelyi Judit 
Építész, egyetemi oktató és ikebanaművész
Honlap: www.ikebanaontheroad.com
Facebook: https://www.facebook.com/ikebanaontheroad

Mina Kadowaki Sebők
Tervezőgrafikus, ikebanaművész
Facebook: www.facebook.com/ikebanabudapest/

John McDonald 
Ikebanaművész
Facebook: www.Facebook.com/FlowerJoos